Kambing sering dikaitkan dengan penyakit darah tinggi. Tetapi hakikatsebenarnya banyak sungguh manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing samaada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi kambing.Pengurai Kolestrol TepuSalah satu bahan yang terdapat dalam darah yang menjadi punca kepadapenyakit darah tinggi dan obesiti ialah kolestrol daripada sumber sepertiberikut;1. Kolestrol daripada minyak tumbuhan seperti minyak sawit, minyakbunga matahari, minyak soya, minyak jagung dan sebagainya (kecuali minyakzaitun).2. Kolestrol daging lembu dan ayam.
3. Kolestrol tepu daripada makanan laut (kecuali ikan) iaitusotong, udang, ketam, kerang, siput.4. Kolestrol tepu daripada organ dalaman haiwan seperti hati,limpa, perut, usus, dan organ-organ lain seperti telinga, lidah, mata, dansebagainya.5. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disalutioleh kolestrol tumbuhan seperti keropok lekor, tauhu goreng, taugehgoreng, telur goreng (bahagian kuning telurnya) dan sebagainya.6. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disalutioleh sodium (garam pengawit) seperti daging berger atau daging di restoranmakanan segera.7. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disalutiVitamin C seperti daging yang diperah limau atau mengambil herba chitosan(herba slimming) atau kuah laksa yang diperah limau atau amalan meminumjus oren setelah mengambil makanan tinggi protein.8. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disalutikarbon seperti ikan bakar, sate atau daging panggang.Daging kambing tidak memiliki protein yang tinggi, oleh itu ia terkecualidaripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakananseperti yang dinyatakan di atas.Ikatan kolestrol tepu boleh dicegah sekiranya terdapat Omega 3 di dalamdarah, tetapi Omega 3 tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk.Hanya ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang bolehmenguraikan ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol kasar). Oleh itu,kolestrol yang terbentuk dalam badan tidak boleh diurai dengan sebarangbahan melainkan ia hanya boleh diurai dengan kolestrol kambing sahaja.Vitamin C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein akanmengakibatkan pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia diserapoleh darah. Kandungan kolestrol tepu jenis ini sekiranya terdapat banyakdalam darah akan mengakibatkan masalah jantung.Sodium (sejenis garam) yang digunakan untuk mengawit daging serta untukmenyedapkan rasa daging akan membentuk kolestrol tepu yang halus. Biasanyakaedah ini digunakan untuk membuat daging berger. Selain itu memakanmakanan yang tinggi protein yang dicampurkan dengan perasa makanan sepertiMono Sodium Glitumat (MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangathalus. Ia boleh dipam naik ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, iaakan menyebabkan strok.Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan ObesitiKolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah punca kepadapenyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yangtercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat.Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejalapenguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening.Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik,tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaranpenguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagaiterapi. Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darahtinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untukmengelakkan penyakit darah tinggi.Kolestrol yang gagal dicerna oleh hati akan disimpan dalam bentuk lemak dibawah permukaan kulit. Dalam jumlah yang banyak ia akan menyebabkanmasalah obesiti (kegemukan). Pesakit obesiti yang mengambil daging kambingakan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalamipening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrolkambing. Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihandalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaranseperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.Mencantikkan KulitDalam daging kambing turut terdapat Vitamin C semulajadi yang tidakteroksida. Vitamin C tidak teroksida amat penting untuk pembinaan danketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkandan mengurangkan bebanan fungsi hempedu dan mencantikkan kulit.Pengambilan protein tinggi yang berlebihan akan menyebabkan ia tersimpandi bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengansel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan menyebabkan kulitkelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari.Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadapkulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahayamatahari.Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadiuntuk mendapatkan kulit yang putih dan cantik.Meningkatkan Rasa Kasih Sayang Dan KegembiraanSistem darah (NW18) berkaitan dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamusberfungsi menjaga kasih sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat akanmemastikan bahagian Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaankasih sayang.Jantung yang menerima kolestrol daging kambing akan lebih lembut danlancar pergerakannya. Jantung yang lembut akan mewujudkan perasaan yanggembira. Jantung yang lancar pergerakannya akan mudah tersentuh danterpesona dengan sesuatu yang mengusik perasaannya. Oleh itu ia akanmembahagiakan dan mewujudkan perasaan kecintaan.Mereka yang mengamalkan memakan daging kambing akan merasa tenang dangembira dan mudah merasa getaran kasih sayang. Sekiranya anda menghadapimasalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan getaran kecintaan, silalahamalkan memakan daging kambing.
No comments:
Post a Comment